header image

Med madame de Pompadour ombord – skrönor om sjökvinnor

Posted by: skipperstories | 10 oktober, 2010 | No Comment |
Den som till äventyrs har trott att Jörn Hammarstrand genom sina fem tidigare böcker, alla sprängfyllda med dråpliga, drastiska ofta dramatiska skrönor, hade uttömt sitt maritima ymnighetshorn, tar rejält miste. I den sjätte i ordningen, nu utkomna som bär titeln Med madame de Pompadour ombord och har undertiteln Skrönor om sjökvinnor, flödar i stället berättandet minst lika fabulerande och formuleringssäkert som i de tidigare böckerna.

Det inte är någon överdrift att påstå att Jörn här är i sitt esse när han frikostigt nyttjar ett genuint detaljminne, ofta grundande sig på egna upplevelser. Med författarens rättighet är detta så omformat i skrönans stil att läsaren ofta blir konfunderad, men samtidigt också så rejält underhållen att texten ibland lockar till gapskratt.

Som framgår av boken titel är det kvinnor till sjöss som spelar huvudrollen i alla de femton historierna. Läsaren får lära känna mångskiftande profiler ur denna kategori. Ämnena är också varierade, alltifrån tomatodling via vådlig våldtäkt till missionerande ombord.

Hasse Fredriksson

(Sjöman på däck och som telegrafist 1954-1962, inspektör vid Sjömansförmedlingen 1962-1975, operativ chef vid Handelsflottans kultur- och fritidsråd 1979-1999)

Läs fler recensioner under ”Recensioner

under: Böcker

Trackbacks/Pingbacks

  1. skipperstories » Arkiv » Mina böcker

Leave a response


Your response:

« Tillbaka till textkommentarer

Categories